Lambregts Makelaardij

Zoek naar meer

Haagse Beemden

Haagse Beemden:

“Haagse Beemden” is een grote woonwijk gelegen ten Noordwesten van het centrum van Breda en bestaat uit de buurten Gageldonk, Kievitsloop, Kesteren, Muizenberg, Paradijs, Heksenwiel, Asterd,  Kroeten en Overkroeten.

De wijk is gebouwd in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Het stedelijk gebied is verweven met het fraaie landschap van “De Burgst”. Eind jaren 1970 werd door de gemeenteraad van Breda besloten een stedenbouwkundig plan op te stellen, dat uitging van het behoud van dit fraaie landschap. De nieuwe wijk Haagse Beemden moest groen en kleinschalig zijn en het moest een dorpse sfeer hebben. De buurten zijn te beschouwen als dorpen. De stad en het landschap zijn sterk met elkaar verweven. De landgoederenzone vormt daarin het hart van de wijk. De oude landwegen zijn nu fietsroutes. De eerste woningbouw dateert uit 1978. De wijk biedt nu meer dan 30.000 mensen een plek om te wonen en te leven.

Landgoederenzone “De Burgst”:
De landgoederenzone met daarin het landgoed “De Burgst”, vormt het groene hart van de wijk Haagse Beemden. Het wordt omringd door de buurten: Gageldonk, Kievitsloop, Kesteren, Muizenberg, Paradijs, Heksenwiel, Asterd, Kroeten en Overkroeten.  Het is geen stadspark maar een rustig gebied waarin extensieve landbouw, ontwikkeling van natuurwaarden en extensieve recreatie mogelijk zijn. Het gebied wordt gekenmerkt door landbouwactiviteiten. De naam “Burgst” is een samenvoeging van “borg” en “ast”. “Borg” betekend een beveiligd oord of vesting, “ast” betekend akker. In de landgoederenzone zijn deze nog steeds terug te vinden. De “borg” is terug te vinden in de door de mensen aangelegde wal, die om het oude akkercomplex de Hoge Akker, -de ”ast”- ligt. De “Heerlijkheid Burgst” bestond al voor het jaar 1200 en is daarmee ouder dan de stad Breda. Het huidige landhuis dateert uit 1790. In de jaren 1930 zijn de boerderijen die bij het bezit hoorden afzonderlijk verkocht.

Op zoek naar een woning in Haagse Beemden ?

Vul de woonwensenlijst in en wij zoeken de woning die bij u past! Al een woning op het oog? Lambregts Makelaardij verzorgt tevens aankoopbegeleiding als aankoopmakelaar.